700 ₺ / Kişi


Açıklama

TİRE TURU

Türkiye’nin en iyi 10 organik pazarından olan Tire Pazarına gidiyoruz.

Tarihiyle, doğasıyla ve organik pazarıyla Tire’yi keşfediyoruz.

1.TİRE ORGANİK SALI PAZARI Türkiye’nin en büyük açık hava pazarlarından biri olan Tire Salı Pazarı’nda envai çeşit ot, meyve ve sebze, konfeksiyon ürünü, yemiş bulabilirsiniz. İğne oyası ve kanaviçe gibi el sanatları ürünlerine de yer verilen pazarda kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel sanatlar da yaşatılıyor.

2.İBNİ MELEK TÜRBESİ İzmir ili Tire ilçesi Cumhuriyet Mahallesi’nde İbni Melek Medresesi’nin yanında bulunan bu türbe Tireli fıkıh, meal, tefsir alimi İbni Melek Abdüllatif Efendi’ye aittir. Abdüllatif İbni Melek Efendi Aydınoğlu Mehmet Bey’in ve oğullarının öğretmenliğini yapmıştır. İbni Melek Türbesi içerisinde üç mezar daha bulunmaktadır. Bunlar Seyidi Rabbani Mevlana Nizamettin Nevvare (h.797 m. 1394), İbni Melek Abdüllatif Efendi’nin oğlu Mehmet Efendi ve Evliya Ali Efendi’ye aittir.

3.AYDINOĞLU SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİ Aydın Oğulları Beyliğinin kurucusu Mehmet beyin dördüncü oğludur. Babası Mehmet bey yönetmesi için kendisine tire bölgesini vermiştir.

4.NECİP PAŞA KÜTÜPHANESİ II. Mahmud devrinde İstanbul dışında kurulan kütüphanelerden olup 1243’te (1827-28), Şam ve özellikle Bağdat valiliklerindeki hizmetleriyle şöhret bulan Mehmed Necip Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Sahip olduğu tarihî zenginlikler bakımından Manisa ve Bursa gibi Osmanlı şehirleriyle benzerlikler gösteren Tire’de Beylikler döneminden beri ortaya konan pek çok eserin son önemli örneklerinden olan kütüphane Osmanlı âlimlerinden İbn Melek’in adıyla anılan eski küçük kütüphanenin yakınında ve İsmâil Efendi Medresesi’nin bulunduğu yerde kurulmuştur.

5.KENT MÜZESİTire Müzesi bir Arkeoloji ve etnografya Müzesi olup, II. MuraT2ın kumandanlarından Halil Yahşi Bey’in yaptırdığı Yahşi Bey Zaviyesi içinde 1935 yılında Tire Halk Evi Müze Kolu tarafından kurulmuştur. Müze 1946 Milli Eğitim Bakanlığı Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nce tescil edilerek DevletMüzesi olarak hizmete açılmıştır. 1946 yılından 1971 yılına kadar Yahşi Bey Camii müze olarak hizmet görmüştür. 1971 yılında şimdiki modern binasında hizmete açılmıştır..Lütfi Paşa Camii gezisi.

6.ULU CAMİ İzmir ili Tire ilçesinde bulunan bu caminin kitabesi günümüze gelemediğinden yapım tarihi konusunda kesin bilgi bulunmamaktadır. Bununla beraber Aydınoğlu Cüneyt Bey zamanında, XV. yüzyılda yapıldığı sanılmaktadır. Halk arasındaki söylentiye göre de kiliseden camiye çevrilmiştir. Ancak yapıda bunu belirtecek bir mimari parçaya rastlanmamıştır.

7.DERE KAHVE Dereden akan suyun ve yeşilliklerin arasında bol oksijenli hava eşliğinde kahvelerimizi içip günün yorgunluğunu bir nebzede olsa atıyoruz…

8.YOĞURT OĞLU KÜLLİYESİ XV. yüzyılda Yoğurtluoğlu Mehmet Bey tarafından yapıldığı sanılmaktadır. Halk arasında Yavukluoğlu Külliyesi olarak tanınmaktadır. Yapı topluluğunun bir bölümünü oluşturan medrese cami avlusunun doğu ve batı yönlerini çevirmektedir. Doğu ve batı yönünde yedişer odadan meydana gelen medresenin kuzeydoğusunda kare planlı, kubbeli ve imaret denilen bir bölüm bulunmaktadır. Bunun yanı sıra cami çevresinde bazı yapı kalıntılarına rastlanmışsa da bunların ne olduğu anlaşılamamıştır. Medrese kesme taştan ve tuğla hatıllı olarak yapılmıştır. Medrese hücrelerinin önünde yuvarlak kemerlerle birbirlerine bağlı bir revak bulunmaktadır. Bunun arkasındaki on dört medrese hücresi yuvarlak kemerli bir kapı ve dikdörtgen söveli birer pencere ile avluya açılmaktadır. Medrese hücrelerinin içerisinde ocak ve nişlere yer verilmiştir.

 

Etiketler

Yorum Yap

Falez Turizm Hizmetleri whatsapp numarası